Euro a fost cotat, astăzi, la 3,72 RON.
Îmi place să cred că politicienii de astăzi, deşi aproape toţi foşti membri ai PCR, au scăpat de mentalitatea că cine fură nu e hoţ, e doar un băiat şmecher care ajustează veniturile statului.
România este ţara din UE cu cel mai înalt nivel al corupţiei.
Mai îmi place să cred şi că, la 18 ani de la Revoluţie, cei care au luptat în stradă pentru schimbare sunt apreciaţi pentru ce au făcut şi pentru spiritul de sacrificiu pe care l-au arătat. Doar ei.
Ion Iliescu şi alţi zeci de generali ai vechii securităţi au certificate de revoluţionari.
Aud, şi îmi place să aud asta, că România se află pe drumul cel bun în ceea ce priveşte economia de piaţă, investiţiile din partea Occidentului şi exportul către marile pieţe din Vest.
Dar asta înseamnă doar că am privatizat (a se citi VÂNDUT) toate companiile de stat ale României. Nu intru în detalii.
Aşa că, dragi prieteni, să vedem ce pachete se mai trimit între Cotroceni şi Victoria, pentru că problema noastră cea mai mare este, cu siguranţă, aberaţiile procedurale şi lipsa de bun simţ de care dau dovadă iubiţii noştri conducători.
Sa recapitulam.
Pe 9 demecembrie, Tudor Chiuariu anunta ca va demisiona, iar pe 10 decembrie trimite actul premierului Tariceanu. Pe 17 decembrie, Crin Antonescu, vicepresedinte al PNL, anunta ca Norica Nicolai a fost desemnata de BPC-ul partidului ca "urmasa" a lui Chiuariu la portofoliul justitiei. Basescu nu se arata prea incantat si refuza sa semneze decretul.
Intram in 2008. Fara ministru la Justitie.
Tariceanu il preseaza pe seful statului, atacand pasivitatea lui Basescu in fata unui subiect cu multe probleme. Basescu il invita pe Tariceanu la discutii, dar acesta refuza. Pe 11 ianuarie, Basescu emite un comunicat de presa prin care o ataca dur pe Norica Nicolai. "Faptele prezentate arată că incidentul cu încercarea de fraudare a votului din Senat arată obişnuinţa doamnei Nicolai de a dispreţui legea şi aplicarea ei".
Tariceanu sustine in continuare candidatura lui Nicolai, iar sambata cei doi se intalnesc la o vila de protocol. Aparent, fara nici un rezultat. Marti, insa, Tariceanu ii ofera Presedintelui solutia de urgenta, un ministru interimar. O solutie ceruta, cel mai probabil, chiar de Basescu. Teodor Melescanu preia inca un protofoliu (pe langa cel al MApN), fiind singurul jurist de profesie din guvernul Tariceanu II.
Avem, in sfarsit, ministru la Justitie.
Un stat cotat intre ultimele din Europa ca nivel al coruptiei isi permite sa nu aiba un ministru al Justitiei timp de 32 de zile. Sigur, ministru exista, dar demisionar. Exista, intotdeauna, varianta unui ministru apolitic. Dar cine isi permite, intr-un an electoral, sa promoveze oameni din afara partidului?
Între două extreme
E aproape sigur că runda din 2008 o să le revină democraţilor - după două mandate republicane, nici nu mai e nevoie să contabilizăm reuşitele administraţiei Bush. Eu, personal, îl prefer pe Barack Obama. Are un discurs care pare ceva mai înfipt în realitate, iar măsurile (în principal cele pe liniile social şi economic) par ceva mai bine structurate.
Mingea este însă la fileu pentru votanţii conservatori ai democraţilor, care s-ar putea constitui într-un număr mare de voturi pierdute. Spun pierdute pentru că s-ar putea ca veteranul de război McCain, republicanul ce pare să aibă cele mai mari şanse să devină candidat, ar putea să devină simpatic mai multor democraţi.
Vom trăi şi vom vedea.
Pentru România, un mandat al democraţilor înseamnă, cel mai probabil, renunţarea la politica internaţională "violentă" şi concentrarea atenţiei asupra politicii economice. Rămânem fără prieteni...
Clipul cu Obama
Am atasat aici link-ul pentru clipul de mai jos, in caz ca nu merge direct pe blog.